εκίνησαν το πρωί οι εργασίες του 2ου Περιφερειακού Συνέδριου Υδατοκαλλιέργειας
για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα στο Ηράκλειο
Στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υδατοκαλλιέργειες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική επάρκεια αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου Περιφερειακού Συνέδριου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, το οποίο διεξάγεται στο Ηράκλειο, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, προσφέροντας θέσεις εργασίας και τονώνοντας την τοπική οικονομία».
Όπως υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 2021-2027, ύψους άνω των 519 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά σε ενίσχυση του κλάδου, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει «περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κατέχει ηγετική θέση στις υδατοκαλλιέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη όπως η τσιπούρα και το λαβράκι να κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια δεν είναι μόνο οικονομικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά και εργαλείο ανάδειξης της χώρας ως διεθνούς εμπορικού κόμβου στη Μεσόγειο, σημείωσε.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οι υδατοκαλλιέργειες:
- Παράγουν υγειονομικά ελεγμένα και διατροφικά ισορροπημένα προϊόντα, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές.
- Συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, λόγω του χαμηλού οικολογικού αποτυπώματός τους.
- Ενισχύουν την ελληνική εξωστρέφεια, με την πλειοψηφία της παραγωγής να εξάγεται και να κατακτά την παγκόσμια αγορά.
Επί πλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι επειδή «η επισιτιστική επάρκεια αποτελεί βασικό στοιχείο για την ύπαρξη κοινωνικής συνοχής, οι υδατοκαλλιέργειες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο καλύπτοντας σημαντικές ποσότητες των αναγκών μας σε τρόφιμα, αλλά και προσφέροντας προϊόντα ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας». Προσέθεσε δε ότι οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν μια οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση. Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα, με την πλούσια παράδοση και τους φυσικούς πόρους της, μπορεί να πρωτοπορήσει στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας», καθιστώντας τις υδατοκαλλιέργειες βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.